00HOB

nieuwbouw driegevelwoning, Hoboken, 2000-2003


ontwerpers: Karel Vandenhende, Lieven Dejaeghere

De volumetrie, bestaande uit een hoofdvolume met hellend dak en een achterbouw (deels met 2 bouwlagen en deels met 1 bouwlaag), is volledig opgelegd door de stedenbouwkundige randvoorwaarden;

het resultaat is een wat lomp volume, dat echter, door nog een bijkomende insprong te voorzien die de inkom overluifelt, en door een afgewogen materiaalkeuze en raamdetaillering, toch een zekere elegantie krijgt.

De opdrachtgevers, beiden restauranthouders met een erg sociaal beroep, wensten een ruimtelijke woning, maar met veel privacy;

Het verenigen van ruimtelijkheid en privacy wordt gerealiseerd met het principe van het slakkenhuis (cocon), met name door het creëren van afstand door het opkrullen van de ruimte; 

hierdoor geven ruimten toch geborgenheid, zonder dat ze ruimtelijk moeten afgesloten worden met deuren;

op het gelijkvloers bevindt de leefkeuken zich helemaal binnenin het cocon; op de verdieping is dat aan de ene zijde de slaapruimte, en aan de andere zijde de badruimte.