10RAM

2 nieuwbouw cascorijwoningen, Ramen, Gent, 2010


- masterplan: Tomas Nollet en Hilde Huyghe ism Karel Vandenhende, Jan Demuynck en Sabine Vanmeerbeek, Els Claessens en Tania Vandenbussche

- ontwerper rijwoning 2 en 7: Karel Vandenhende

Ieder bureau ontwierp een 2-tal woningen in de gehele rij van 10 rijwoningen.  In de ontwerpfase van dit project werd in een aantal gezamenlijke workshops gezocht naar een balans tussen individualiteit van elke woning en gemeenschappelijkheid.


De rijwoningen 2 en 7 combineren een eenvoudige draagstructuur met ruimtelijkheid en flexibilteit in gebruik voor diverse gezinssamentstellingen tot 4 bewoners.  Door gebruik te maken van een splitlevel wordt de moeilijke oriëntatie in een voordeel omgebogen. In de beschikbare ruimte tussen de 2 gemene muren, worden 4 ‘STUDIO’S’ voorzien; woningen in de woning.  Die studio's zijn visueel en akoestisch afsluitbare ruimten met mogelijks eigen sanitair, waar de bewoners zich kunnen afzonderen van de anderen; ze fungeren tevens als slaap- of werkruimte; 3 studio's bevinden zich op de verdiepingen en beschikken over een maximum aan privacy (slaapkamer, werkruimte, atelier,...); 1 studio ligt langs de straat (kantoor, praktijkruimte, winkeltje of atelier, kamer bedlegerig familielid).

De overige ruimte (de ruimte tussenin de 4 studio’s) is gemeenschappelijke leefruimte; de gemeenschappelijke leefruimte bestaat uit 4 sterk verschillende ruimten; de verschillen zijn een gevolg van verschillen in orientatie, bezonning, lichtinval, privacy, toegankelijkheid,...

Op het gelijkvloers is er bij de straat een OVERSIZED INKOMRUIMTE voor straatverwante functies zoals een hobbyruimte, knutselruimte, wachtruimte voor vrije beroepen, het stallen van fietsen en kinderwagens,..;

op het gelijkvloers zit de LEEFKEUKEN, bij de tuin en het bijhorende zomerterras; (cfr oriëntatie: ochtendzon en avondzon op het terras tijdens de zomermaanden): een deel van de leefruimte bevindt zich op de verdieping (BEL-ETAGE); met diagonale zichten op de straat en de tuin, en met bezonning in de wintermaanden; helemaal bovenaan bevindt zich een PRIVACYruimte, in zichzelf gekeerd en met indirect strijklicht.

Door de specifieke positionering van de studio’s in de woning wordt de gemeenschappelijke ruimte VORM gegeven;  de context vormt de randvoorwaarde voor de vorm van die "leefruimte".

De draagstructuur voor deze ruimten is uiterst eenvoudig: tussenin de gemene muren dragen breedplaatvloeren van gemene muur naar gemene muur; de breedplaatvloeren worden iets uiteen gelegd, maar waarbij de druklaag wel doorloopt;  zo ontstaan verdiepte voegen voor diverse posities en types van verlichting, gordijnrails en schuifwanden.