03VHM 

wedstrijd 'huisvesting herbekeken', 2003


open architectuurwedstrijd

ontwerper: Karel Vandenhende

Een groot rijhuis met gevelbreedte 12.70m.  In het rijhuis zijn er meerdere woningen; elke woning bestaat uit 1 of meerdere kamers; het aantal kamers per woning wordt bepaald door het aantal samenwonenden.


Op elk van de 3 verdiepingen van het rijhuis zijn er 4 kamers;  samen met de 3 kamers op het gelijkvloers zijn dat in totaal 15 kamers.  Elke volwassen bewoner krijgt 1 kamer toegewezen; per 1 of 2 kinderen is er ook een kamer;

elke kamer meet 30m2.  Samenwonenden (gezinnen, koppels, samenwonende vrienden,...) hebben in het rijhuis een woning met aanliggende kamers, naast of boven elkaar gelegen.


Elke kamer heeft een onafhankelijke draagstructuur van geprefabriceerde betonwanden;

tussenin alle aanliggende kamers (zowel horizontaal als verticaal) zijn er openingen in de structuur uitgespaard;

de openingen worden wegneembaar opgevuld, of ingevuld met dubbele deuren (tussenin samenwonenden horizontaal) of dubbele klapluiken en trappen (tussenin verticaal samenwonenden);

met de onafhankelijke draagstructuren en de dubbele "dokterskabinetdeuren" of dubbele klapluiken, kunnen ook de kamers van samenwonenden perfect akoestisch van elkaar afgesloten worden.


Elke kamer heeft een technische strook gelegen langs een technische koker;  hierop kan worden aangesloten met toevoeren en afvoeren van geprefabriceerde sanitaire modules: keuken, toilet, douche en bad.


In elke kamer is er een gordijnrail; niet enkel aan de gevelzijde, maar aan alle kamerzijden;

zo kunnen de technische strook, de inkomzone, de kastenruimte en de nis bij het raam eenvoudig visueel afgeschermd worden.


De buitenwand van elke kamer in voorgevel of achtergevel is volledig beglaasd en kan bovendien bijna volledig geopend worden; zo kan elke kamer, met een herenhuis-vrije-hoogte van 3m20, omgeturnd worden tot een buitenterras.