03VVA

verbouwing rijwoning, Aarschot, 2003-2006


ontwerper: Karel Vandenhende

in de bestaande toestand is de relatie met de tuin geblokkeerd door een benauwende 'bijbouw' en een niveauverschil van een dikke meter met terras en tuin;

bovendien is de achterzijde west georiënteerd waardoor de zon pas een stuk na de middag de woning binnenkomt;


de verbouwing zuivert de rommel aan de achterzijde van de woning;

de 'kotjes' van de 'bijbouw' worden afgebroken; en de kleine ruimten uit het hoofdgebouw worden opengebroken;


de overgang naar de tuin wordt verzacht door exterieur en interieur met een zomerterras en een winterterras in elkaar te laten grijpen;

de begrenzing tussen het winterterras en het zomerterras werd geminimaliseerd met verdoken raamprofielen en doorlopende afwerkingen, waardoor de grens tussen binnen en buiten vervaagt;

op het winterterras lijk je al buiten te zitten; op het omsloten terras lijk je al binnenin de woning te zijn;


het winterterras is in feite een zonnevanger die door zijn zuidoriëntatie de zon al 4 uur vroeger op de dag in een binnenruimte van de woning brengt;

met een binnenschuifdeur kan het winterterras geopend of afgesloten worden van de leefruimte, zodat in winter en tussenseizoenen geprofiteerd kan worden van de zonne-energie en oververhitting in de zomer kan gecontroleerd worden;