05BOW

nieuwbouw driegevelwoning, Wevelgem, 2005-2006


ontwerpers: Karel Vandenhende, Lieven Dejaeghere

De stedenbouwkundige reglementering verplichtte een zadeldakvolume met mogelijke uitbouw en een losstaande garage naast het hoofdvolume in de verder vrij te houden 4-meterstrook; echter, voor deze kavel zit de beste oriëntatie (zuidwest) eveneens in de richting van die 4-meterstrook;

Het plan countert deze randvoorwaarden door zich zoveel als mogelijk te versmallen en te verdiepen;  zo komt de leefruimte dieper dan de garage te liggen en ontstaat niet alleen een buitenruimte met aangename afmetingen aan de zuidwestzijde van die leefruimte, die buitenruimte is bovendien verzekert van privacy tov de straat, door de aanwezigheid van de verplichte garage;

Door daarbovenop de langsgevel te vervormen tot een "zadelgevel"; worden de bezonningstijden van de ruimten nog extra verlengd; het houten wand van de garage wordt aan de straatzijde aangevuld met een houten tuinwand die de keuken en bijhorende terras afschermt van de straat.