05MER

herstructurering rijwoning, Brussel, 2005-2007


ontwerper: Karel Vandenhende

De smalle rijwoning kampt met een slechte ruimtelijke indeling; zo is er een kleine stadstuin, maar die sluit enkel aan op het kelderniveau; voor de bovenste verdiepingen wordt de relatie met buiten aan de achterzijde geblokkeerd met dichtgebouwde terrassen; en de garage is te ondiep voor de gemiddelde wagen;

Omwille van het beperkte budget voor de renovatie van de woning, wordt enkel op 2 plaatsen ingegrepen; maar dan wel zodanig, dat de ruimtelijke indeling grondig wijzigt; de uitbouw van dichtgebouwde terrassen wordt afgebroken en vervangen door een dubbelhoge ruimte op niveau van de tuin;

en de trap tussen gelijkvloers en verdieping wordt een steektrapbreedte opgeschoven naar achteren;

met deze ingrepen ontstaat een studio bij de stadskoer met erachterin een kleine eetkeuken, een slaapruimte en een douchekamer; erbovenop bevindt zich een bel-étagewoning met ruime eetkeuken bij een ruim dakterras, met ruime badkamer en 3 slaapkamers;

en tegelijk wordt de garage voldoende diep en bruikbaar;

De woning is zo bruikbaar als kangeroewoning (voor een inwonend ouder(-paar) of adolescent), maar uiteraard kan de studio en/of de bel-étage ook apart worden verhuurd;