06BSN 

lager school, Ninove, 2006


selectie Open Oproep

ontwerpers: Karel Vandenhende, Low Architecten (Tom Hindryckx, Stijn Cockx)

stabiliteit: Laurens Luyten, Babel

energie: Cenergie

Stedenbouwkundig ligt de uitdaging erin een school te ontwerpen die zich inpast tussen de parkstructuur van het atheneum en de drukke Dreefstraat.

Een belangrijke kwaliteit van de bestaande school is haar ligging in een groene omgeving. Kinderen hebben er de vrijheid om te spelen waar ze willen.

Door het park uit te breiden tot in de Dreefstraat, ontstaat eenzelfde omgeving voor de nieuwe basisschool.

Op die manier voorzien we voor de ouders een groene en veilige plek om hun kinderen tot aan de schoolpoort te brengen en na school op te wachten.


In de school wordt dit verder uitgebuit.  Een dubbelhoge open ruimte, die de polyvalente ruimte en de refter omvat, zorgt voor een permeabiliteit van het park doorheen het gebouw. Rond deze centrale, open ruimte’ zijn over 2 niveau's de klassen, de directie en de overige lokalen georganiseerd; dit is het kloppend hart van de school.