06LDK

uitbreiding kantoren Leiedal, Kortrijk, 2006


architectuurwedstrijd: 2e plaats

ontwerpers: Karel Vandenhende, Lieven Dejaeghere

stabiliteit: Guy Mouton

energie: Cenergie

technieken: studiebureau Viane

Het bestaande eigenzinnige kantoorgebouw van Leiedal is opgebouwd uit een centrale zone met daarrond de verschillende clusters.  De gebruikers blijken zeer tevreden over de huidige ruimtelijke configuratie, behalve dan dat zowat alle ruimten te klein zijn.


Wij stellen voor om het bestaande gelijkvloers in te pakken met de gevraagde nieuwe ruimte.

Zo blijft de bestaande, goed functionerende ruimtelijke organisatie gewoon behouden.

Een ‘offset’ van de buitengevel vergroot elke ruimte tot de -voor die ruimte- gevraagde afmetingen.


Deze strategie combineert heel wat voordelen:

- behoud van één toegang met onthaal en centrale diensten;

- centrale diensten bevinden zich in het zwaartepunt van "Leiedal" en dus ruimtelijk echt "centraal";

- door te profiteren van de bestaande overgedimensioneerde circulatie op het gelijkvloers van elke vleugel, is er voor de nieuwe oppervlakte geen bijkomende circulatie nodig;

- behoud van het bestaande tuinconcept met tuinkamers; behoud van een kantoor in het "park";

- de technieken van de uitbreiding kunnen aansluiten op de bestaande verdeelpunten op het uiteinde van elke bestaande vleugel;

- eenvoudige eliminatie van de huidige problemen met het bestaande buitenschrijnwerk (infiltratie, oververhitting, onderhoud) en tpv van de aansluiting vloerplaat-gevel (momenteel vochtinfiltratie in de vloerafwerking);

- het vervangen van de huid op het gelijkvloers door een offset met een hedendaagse thermische performantie is reeds een eerste belangrijke stap in de ombouw van het bestaande gebouw tot een laagenergiekantoor;