06NAM

renovatie, hoekwoning, Mechelen


ontwerper: Karel Vandenhende

De hoekwoning onderging in het verleden enkele ongelukkige wijzigingen en werd de laatste jaren niet meer onderhouden en onbewoonbaar verklaard. 


De zware verbouwing omvat in eerste instantie een grondige renovatie; zowel van alle afwerkingen, als van alle technieken.  Zo werd de woning aan de buitenzijde oa extra geisoleerd alvorens te herbepleisteren; op het hellende dak werden zonnecollectoren ingewerkt, en het regendakwater wordt gerecupereerd in regentanks geplaatst in de kelder.


Op één plaats werd ook de oorspronkelijke ruimtelijke configuratie gewijzigd: door de achtergevel op de verdieping te openen naar het achterliggende platte dak, ontstaat daar immers een interessante woonverdieping met leefruimte, leefkeuken en bijhorend dakterras.


De aanpassingen aan de gevels houden rekening met de ritmes en verhoudingen van de oorspronkelijke woning, evenwel geactualiseerd met een hedendaagse uitgezuiverde detaillering.