96DUI 

renovatie van 2 kleine appartementsgebouwen met sociale woningen, Duinkerkeplein, Gent, 1996-2001


architectuurwedstrijd 'Huiswerk': 1e prijs

opdrachtgever: VHM / cv De Goede Werkmanswoning

ontwerper: Karel Vandenhende

stabiliteit: Jo Deflander

Vóór renovatie omvatten de 2 kleine appartementsgebouwen samen 24 appartementen van elk 48m2 (appartementen met 1 slpk °1956);

gevraagd werd om de 2 gebouwen te renoveren tot  ±12 grote appartementen van elk  93m2 (appartementen met 3 slpks, cfr normen VHM);

na analyse van de maximaal toelaatbare oppervlakte voor appartementen met 3 slaapkamers overeenkomstig de normen van de VHM, en na analyse van de bestaande draagstructuur, bleek de trap eenvoudig "verplaatsbaar" om alzo de kleine bestaande appartementen per 2 te groeperen tot één groot appartement;

de overgangsruimte tussenin buiten en binnen [semi-publieke buitentrap] verzacht de harde voorgevel uit de bestaande toestand; biedt een gemeenschappelijk terras met zicht op de straat en maakt sociale controle op de trapruimte mogelijk, zowel vanuit de woningen als vanop de straat;

elk appartement heeft toch een kamer met een L [lengte] van 15,65m (vijftienmeterenvijfenzestigcentimer), alhoewel de totale oppervlakte van elk appartement toch kleiner is dan 93m2;

door het eenvoudig herplaatsbaar maken van tussenwanden, kan elk appartement zonder al te veel ingrepen aangepast worden aan andere dan de traditionele [en door de normen van de VHM voorgeschreven] gezinssamenstellingen.


2003: provinciale prijs Oost-Vlaanderen: eervolle vermelding