99BXL 

interieurrenovatie van een appartement, Brussel, 1999-2000


ontwerper: Karel Vandenhende

Het appartement bevindt zich op verdieping 24, met zicht op heel Brussel; 

het zicht op de drukte , beweging en complexiteit van de omgevende stad wordt in het appartement in evenwicht gebracht en omkaderd met zijn tegendelen: leegte, rust en eenvoud;

de leegte wordt gegarandeerd door alle objecten en woonbenodigdheden [zoals telefoon, computer, verlichting, kunstwerken, piano, keuken,...] die zich normaal vrij in woonkamers, slaapruimten en werkkamers bevinden, op te bergen in wanden; delen van die wanden kunnen geopend worden om te wonen of te werken; na gebruik kunnen ze terug gesloten worden om de leegte opnieuw te maximaliseren.

Bij de verbouwing werden alle  niet-dragende wanden uit het appartement geliquideerd; zo werd de vroegere aaneenschakeling van een hal, een leefruimte, een keuken en drie aparte slaapkamers omgeturnd in één open ruimte; in die nieuwe open ruimte worden enkele vaste kernen aangevuld met 9 mobiele modulaire blokken;

door het uit de lijn plaatsen van de volumes gaat de ruimte vloeien;  [een vloeiende ruimte en toch zijn alle wanden recht en alle hoeken 90°?]; de modulaire blokken zijn mobiel;  door het verplaatsen van de blokken kan de vorm van de ruimte veranderd worden.

De lege ruimte wordt met slechts 9 meubelstukken aangevuld: 3 mobiele eet- en werktafels, 3 mobiele slaap- en zitbanken en 3 zit- en speelballen; de meubels zijn alle vlot verplaatsbaar; zo kan de functionele organisatie van het appartement eveneens eenvoudig gewijzigd worden.


2000: awardnominatie van de Belgische Architectuur